Słownictwo gwarowe – wspólne dla górali polskich oraz Łemków, Bojków i Hucułów; również w Rumuni (Maramuresz, Bukowina i Transylwania) oraz w Czechach, na Słowacji i Węgrzech, na Bałkanach, np. magura, kiecora, ferula, gieleta, kosor, hurda,  itp.

baca – szef pasterzy i całej gospodarki na sałasie, (na Śląsku Cieszyńskim: bacza. U bojków i hucułów: watah)

bacówka, sałas -budynek przeznaczony do obróbki mleka, wyrobu sera i pobytu pasterzy.

bojtar, honielnik – goniec, pomocnik, poganiacz na szałasie.

bundz, gruda– ser podpuszczkowy, służy również do wyrobu bryndzy, oscypków, gołek, redykołek.

corek, kosorek – mała zagroda w budynku gospodarczym dla młodych zwierząt

ferula – przyrząd drewniany do rozbijania ściętego mleka

cyrpok– drewniane naczynie do picia żyntycy i odmierzania sera na oscypki

hale– pastwiska wspólne w górach; tak z dawna górale nazywają Tatry

hurda– tłusta zyntyca zebrana z wierzchu kotła podczas jej podgrzewania

jadwiga – do zawieszania kotlika nad watrą

juhas, wałach – pasterz pasający owce

klepar, kłapac – dzwonek wykonany z blachy na jorki i krowy

klog – naturalna podpuszczka ścinająca mleko

komora – pomieszczenie magazynowe w kolibie pasterskiej

kornuta– owca z rogami

kosor– zagroda dla owiec złożona z drewnianych lysek

kotlik, kocieł– naczynie wykonane z miedzi 70-100 litrowe do warzenia zyntycy

kurto – owca z obciętym ogonem

kyrdel – stado owiec lub krów

maciorka – owca samica dojna po okoceniu się

obrznięte – mleko już nie słodkie, ale jeszcze nie skisłe

osod, ozesod – zakończenie sezonu pasterskiego, powrót owiec (rozchód) do właścicieli na św. Michała 29 września

oscypek– ser owczy – parzony, ręcznie formowany (tocony, pucony), odciśnięty w ozdobnej w formie, wędzony

owcar – owczarek podhalański – pies pasterski, dawniej nazywany luptokiem

pasieka – łąka paśna lub kośna, polana w obrębie wioski

podwysorek – świerkowa półka na ułożenie gotowego syra, aby dojrzał

polana – niżej położona łąka kośna na przepaski, częściowo koszarowana

powonzka, sata – płótno dawniej lniane do cedzenia mleka

półka na oscypki – deska świerkowa na pionowe ustawienie oscypków do wędzenia

przodownica – owca, która wiedzie stado, wysuwa się naprzód już od redyku wieśnianego

puciera – rodzaj drewnianej beczki rozszerzonej u góry, 80-200 litrowej na klaganie mleka po udoju

redykać się – przepędzać owce na hale albo z hal wiosną i jesienią

redykołka, parzenica, kacka, jeleń, baran, ryba, kohutek – serki wędzone w tych kształtach, ozdobne na podarki

rosolnik, koryto, złób– naczynie na słoną wodę (rosół) do 24-godzinnego moczenia oscypków

rówienka, równia – paśna polana w lesie

skórłot – wymię owcy; burzyć w skórłoty – mocno ścisnąć wymię przy dojeniu

stronga – mniejsza, podzielona okniorkom z oknami część kosora do dojenia

świdrula – owca z rogami zakręconymi do góry

trzeciok – mniejszy blaszany dzwonek owczy

turcoń – blaszany dzwonek owczy, podłużny typu liptowskiego

tutka– pysk owcy

wanta -duża płyta skalna postawiona pod ścianą za watrą, chroni przed pożarem

warzycha – duża chochla drewniana do zbierania hurdy z podgrzanej w kotle zyntycy

watra– ognisko w kolibie umieszczone w głębokim watrzysku

wetula – owca niekotna, zapasiona, stara, jałowa więcej niż rok

wyrko, pryco – prycza z desek w szałasie

zawaternik  – kloc drewna układany na brzegu watry, aby nie zgasła przez noc

zyntyca – serwatka z mleka owczego

 

oprac. mgr inż. arch. Krzysztof Trebunia-Tutka